Сънища и БДО-сън | мелатонин срещу безсънието, проблемите със съня и стреса
 

 

Сънища и БДО-сънСредно всеки от нас прекарва по около 2 часа на нощ, сънувайки. Науката все още не може да даде обяснение как и защо сънуваме. Според Зигмунд Фройд сънищата са „сигурно място за несъзнателните ни желания”.

Едва след 1953 г., когато медицината установява наличието на фазата от съня на т.нар. бързо движение на очите – БДО, започват и по-детайлни изследвания на съня и сънуването. Скоро става ясно, че странните и нелогични „спомени”, които сме свикнали да наричаме сънища, се случват именно през БДО-фазата на съня.

Интересен факт е, че при повечето бозайници и при птиците БДО-фазата на съня е налична, но тя липсва при влечугите и студенокръвните животни.

БДО-фазата на съня започва със сигнали от зона в основата на мозъка, наречена мост. Сигналите достигат до таламуса, който ги препраща към мозъчната кора – външната част на главния мозък, която е отговорна за процесите на учене, мислене и организиране на информацията.

Мостът изпраща и сигналите, които водят до временна парализа на крайниците – нормално явление по време на БДО-фазата на съня. Ако нещо се намеси по време на тази парализа, човекът започва да „играе” наистина своите сънища – рядък, но опасен проблем, наречен БДО поведенческо разстройство, при което хората започват да говорят или действат съобразно това, което сънуват.

БДО-фазата на съня стимулира мозъчните зони, отговорни за ученето. Това е особено важно за развитието на детския мозък и според някои е обяснението защо децата имат нужда от повече сън отколкото възрастните.

Също както фазата на дълбокия сън, БДО-сънят е съпроводен с повишено производство на протеини.

Според предположенията на някои учени сънищата са опит на мозъчната кора да намери смисъла в случайни сигнали, които тя получава по време на БДО-съня. Именно мозъчната кора (кортексът) е частта на мозъка, която интерпретира и организира информацията, получена от околната среда по време на будното ни (съзнателно) състояние. Може би именно интерпретирайки случайните сигнали и търсейки тяхната логика, мозъкът създава „истории” от анализираните фрагменти.

 

 

 


Copyright © melatoninrelax.com - Volenta 2022
Designed byVolenta