Съвети за по-добър сън | мелатонин срещу безсънието, проблемите със съня и стреса
 

 

Няколко практични съвета за по-добър сънНедостигът на сън и стресът са ежедневен спътник на все повече хора в днешно време. Някои дори ги възприемат като нещо нормално и присъщо за съвременния начин на живот. Затова неслучайно медицината обръща все повече внимание на борбата с безсънието – симптоми, който е съпровождащ голям брой заболявания, включително хронични и животозастрашаващи.

Как да спим по-добре и да се преборим с безсънието

Заспивайте и се събуждайте по график
Опитайте се да лягате за сън винаги по едно и също време. Същото важи и за ставането. Промяната на този график може да доведе до безсъние. „Отспиването” през почивните дни също има по-скоро отрицателен ефект – в понеделник ще ви е по-трудно да станете отново рано, защото дори и само след двата почивни дни организмът вече се опитва да пренастрои своя циркаден ритъм.

Движете се повече
Опитайте се да правите упражнения или поне да се разхождате не по-малко от 20-30 минути дневно. Изразходването на повече физическа енергия помага на повечето хора да заспиват по-лесно и прави съня по-пълноценен. Не бива обаче упражнения, особено по-интензивните да се правят малко преди лягане за сън – това може да затрудни заспиването. Най-добре е да се спортува поне 5-6 часа преди лягане.

Избягвайте кофеина, никотина и алкохола
Напитките, съдържащи кофеин, цигарите и алкохолът действат като стимулант и държат човек буден. Кофеин се съдържа не само в кафето, чая, шоколада и повемето енергийни напитки, но в доста лекарства срещу болка. Пушачите по правило заспиват по-трудно и спят по-лошо, като нерядко се будят през нощта – заради появилия се никотинов глад. Алкохолът нарушава отделните фази на съня, като намалява продължителността на дълбокия сън и БДО-фазата, т.е. ще спите по-леко от нормалното.

Отдъхвайте преди лягане
Топлата баня, някоя книга или друго релаксиращо занимание са подходяща прелюдия към добрия сън. Придружени от чаша билков чай или топло мляко, те могат да станат приятен всекидневен навик.

Спете поне до зазоряване
Ако е възможно, събуждайте се не по-рано от изгрева на слънцето. Така ще спазите естествения ритъм, заложен в тялото ни – биологичният ни часовник ни кара да заспиваме с настъпването на тъмнината и да се събуждаме и активизираме с идването на новия ден.

Не лежете, ако не можете да заспите
Ако по някаква причина сте си легнали, но не можете да заспите, не се насилвайте да заспите. По-добре почетете, погледайте телевизия или си пуснете малко музика, докато се почувствате уморени. Напрежението, че не можете да заспите, допринася за появата на безсъние или по-лошо качество на съня.

Контролирайте температурата в стаята
Всеки сам може лесно да установи коя е най-комфортната температура за него в спалнята. Ако след ставане от сън (и при нормална продължителност – поне 6-7 часа) се чувствате отпочинали и работоспособни, значи това е идеалната температура, която е добре да поддържате в стаята за сън всяка нощ.

Потърсете консултация с лекар, ако проблемите със съня продължават
Ако нощ след нощ заспивате трудно, будите се често, а на сутринта ставате вече уморени и отпуснати, потърсете съвет от своя личен лекар или специалист. Повечето нарушения на сън, включително трайното безсъние могат да се лекуват ефективно и често няколко съвсем малки корекции, съобразени с установените причини за проблема, ще го решат.

 

 

 


Copyright © melatoninrelax.com - Volenta 2022
Designed byVolenta