Защо да изберем мелатонин | Melatonin Relax - мелатонин срещу безсънието, проблемите със съня и стреса
 

 

Защо да изберем мелатонинМелатонинът е хормон, който се секретира от епифизата – малка жлеза, разположена между двете мозъчни полукълба. Той е ключов фактор при регурилане нивата на много хормони в човешкото тяло.

Една от най-важните функции на мелатонина е да контролира т.нар. циркаден ритъм – вътрешната 24-часова система в организма, която определя кога да спим и кога да сме будни. Тъмнината стимулира производството на мелатонин, докато светлината го потиска.

Нормалният цикъл на натрупване/изразходване на мелатонин се нарушава при излагане на по-силна от нормалното светлина късно след обяд или твърде малкото светлина през деня. Например при смяна на часовата зона (особено ако бъдат прескочени повече от 3-4 зони, най-вече в източна посока), при работа на нощни смени или силно влошено зрение/слепота циркадният ритъм на организма, съответно времето за производство на мелатонин, се нарушава или прекъсва. Същият ефект, според някои изследвания, се получава и при въздействие на електромагнитни вълни с ниска честота (такива произвеждат някои домашни уреди).

Мелатонин и проблемите със съня

Многобройни научни изследвания, проведени през годините, показват, че добавките на основата на мелатонин помагат да се подобри заспиването и самото протичане на съня при хора с нарушения в циркадните ритми, независимо от конкретната причина за разстройството – например прекосяване на няколко часови зони, или при понижени нива на мелатонина (независимо от причината за това), типични най-вече, но не само, за по-възрастните хора, както и при пациенти с психично разстройство или заболяване, например шизофрения.

Данните от проучванията показват, че, приеман правилно и редовно – в продължение на поне 2-3 седмици – мелатонинът демонстрира значително по-добър ефект в сравнение с плацебото, като намалява времето, необходимо за заспиване, увеличава часовете на сън и повишава работоспособността и възможността за концентрация и запаметяване през деня.

Някои данни дават обнадеждаващи резултати, че продуктите с мелатонин могат да са полезни и при деца с проблеми в ученето, които страдат от безсъние и разстройства на съня от различен характер и с различен произход.

 

 

 


Copyright © melatoninrelax.com - Volenta 2022
Designed byVolenta